..Di Sini..

Daisypath Anniversary tickers

..meh jadi kawan ika..

Friday, August 3, 2012

Jom Senyum! ^_^


We have so much and so many reasons to say thank you to HIM. 
Alhamdulillah. Thank you ALLAH.

Counting and countdown to 1 September.

Sekarang nak senyum je. ^_^

Monday, July 30, 2012

Bila dia menjauh.



Bila dia menjauh.
Bila masa membina jarak.
Dan jarak membina tembok.

Jangan pernah lupa,
kita pernah bertanya pada DIA tentang dia.
Jangan lupa,
kita pernah meminta DIA menjauhkan dia.
Bila dia bukan untuk kita.

Maka bila dia semakin jauh.
Mungkin ini petunjuk DIA.

Belajarlah kembali menjalani hari dengan sendiri.
Belajarlah menerima dengan redha dan berlapang dada.
Kerana aturan DIA lebih indah dan baik dari yang kita jangka. 

Jangan pernah lupa.
Semua hanya boleh berlaku dengan izin DIA.
Bila bukan nama dia yang tertulis dalam rencana DIA.
Maka, biarlah DIA menjarakkan dia dari kita.
Tapi jangan kita jauh dari DIA.


Sunday, July 29, 2012

Tanpa Tajuk

Love
Because of that love
Because of that person
I have lived until now

Today
Once today has passed
If I never see that person again
What am I am supposed to do?

Of all so many destined ones
Why must the two of us have to meet?
We love
Then we part ways after
The time we created and spent together
I can't forget

I said that we would be together
I'll be right by you
I made such promises which I held onto as dear as my life
But I can't do those things for you
It's impossible for me to do them
To say that I am sorry
Is something I can't even seem to do

Then
Before you go to somewhere far away
I want to look at you for a little longer
and tell you about my love

You
Because of that love
Because of that person
Because of that love
I cry

Only you understand
My love is absolutely not foolish
It's never foolish
My Love..


OST City Hunter


Kita mungkin takkan sedar akan masa yang dah berlalu, yang takkan mungkin kembali lagi..
Dan mungkin hanya akan terbit rasa menyesal pada peluang yang kita sia-siakan..

Pengalaman demi pengalaman..
Keputusan demi keputusan..
Langkah akan terus diatur..
Selagi masih bernafas..
Hidup perlu diteruskan..~


Thursday, July 19, 2012

Penghujung Rindu

[1 Ramadhan 1433H = 21 Julai 2012M]
Ahlan wa sahlan ya Ramadhan.









Misi Bawa Diri


Kebahagiaan hanya akan kita rasai dan nikmati bila mana hadir bersama keikhlasan kepada segala yang telah ditentukan DIA untuk kita. 

" O Allah! Don't let us ever turn away from YOU, no matter how many trials and difficulties YOU test us with. Let these difficulties serve to make us stronger and more sincere to YOU. Only YOU. "



Dari Pangkor ke Langkawi
Walau jauh mana melangkah pergi
Segala yang tersurat di hati
Hanya DIA yang mengerti

Tak perlu kata apa-apa.
DIA tahu. DIA dengar. DIA ada.
Sentiasa ada~

Sunday, July 1, 2012

A.K.U.



Aku tetap Aku.

Preparing for a better tomorrow. Permudahkanlah segalanya Tuhan.


Monday, June 18, 2012

Listen!


Come Back??
Coming soon..
InsyaALLAH~ ^_^

Tuesday, June 12, 2012

T.A.K.D.I.R.

Kebetulan atau keajaiban?
Satu yang pasti, hanya Qada' dan QadarNYA yang perlu diImani dan diyakini.
Yang sentiasa hadir bersama di sebaliknya Hikmah tersendiri.


Don't worry, just breath.
If it's meant to be, it will find it's way..~

Thursday, June 7, 2012

Jangan Tipu Diri Sendiri



Belajarlah untuk bahagia~ 
Berlapang dada dengan ketentuan, berdamai dengan kenangan. Dan belajarlah untuk bahagia, bukan supaya orang lain bahagia, tapi supaya diri sendiri yang bahagia. ^_^



Tak perlu kata apa-apa.
Senyum =)

Thursday, May 31, 2012

Welcome June!



 [ R.E.B.O.R.N. ]



Bahagia itu bukan destinasi
yang belum pasti
bahagia ada setiap hari
dinikmati oleh hati

Bahagia anugerah Ilahi
berhak dimiliki
buat siapa yang mencari
dengan petunjuk hakiki

Bahagia perlu diciptakan
bukan sekadar diangankan
dalam setiap keadaan
dalam setiap kesempatan

Usah terus sengsara
bahagiamu di depan mata
ciptakanlah
dan sebarkanlah
BAHAGIA..~




[Kopipasta]

Monday, May 28, 2012

Kini



Yup! I loved, and I lost. So I learned to love what is never lost. ^_^


I am The Mummy's Daughter.

Sunday, May 27, 2012

Mata Hati

[Kekurangan orang lain itu, mungkin menjadi ladang pahala untuk kita. Supaya kita dapat bersabar dengannya, berbuat paik padanya, memaafkan dia dan menutup aibnya. Bila hati kita bersih, tiada orang yang terlihat tidak baik.]



Belum cukup kebaikan yang kita lakukan bila kita masih punya masa mencari kekurangan dan keburukan orang lain...~

You Know My Name, Not My Story


*1988
Lahir dalam sebuah keluarga yang sederhana, tapi bahagia. Satu anugerah yang paling berharga yang tiada nilai taranya. Membesar dengan sihat, agak nakal di antara yang lima tapi alhamdulillah boleh tahan bijak. =P Tragedi demi tragedi masa zaman kanak-kanak, dari kisah jatuh tingkap hinggalah ke tragedi terodok kaca kat leher yang masih berbekas parut lukanya. Untuk nyawa yang masih bernafas hingga saat ini, Terima kasih TUHAN..!

*1994-1999
Ceritera zaman kanak-kanak akan sentiasa jadi yang paling best. Kenakalan masa sekolah rendah join kengkawan letupkan meriam buluh, panjat pokok, petang hari main rondes main layang-layang, ada sekali gi mancing ikan n berkubang kat paya sampai kena belasah dengan ayah. Ayah jarang marah tapi sekali marah amik kau. Mak pun dah penat bebel hari-hari kat ika kot.huhu Bila time cuti sekolah selalu ikut ayah masuk kebun gi kutip biji buah kelapa sawit. Time tu la mula jadi kawan pacat. 

Aktif kat rumah aktif gak kat sekolah. Alhamdulillah setiap tahun dapat gak naik pentas masa hari anugerah cemerlang. Sukan pun bantai sama, lompat2 wakil sekolah main bola jaring sampai daerah. Masa sukan sekolah, lari merentas desa dapat gak pingat walau bukan emas. Bukan senang nak merentas desa ni kan.ewah2..haha

*2000
Masuk sekolah menengah, tak lari jauh dari mak walau duk hostel, 20KM je dari rumah. Tahun 1st duk hostel gembeng lebih, konon tak pernah jauh dengan mak. Bila dah besar sikit, dah boleh cool je. =D Memori terindah dan terpahit pun boleh tahan banyak gak sepanjang jadi budak hostel. Masa jadi ketua Dorm Kiambang, tak tau la cam ne boleh naik dapat anugerah Dorm terbaik, mesti sebab ketua dia terbaik kan..huhu time tu memang agak cemerlang, gemilang dan terbilang gak la,  sport pun sapu yang champion. hihi 

*2004
Tahun last jadi senior up sikit jadi exco asrama. time ni banyak gak la pahitnya. naluri nak jadi jahat tak de time ni, bila jadi baik pun tak semua orang suke..kan?huhu tu kisah dulu kala, sekarang ni kalau buat reunion masing2 gelak je ingat kenangan zaman tak cukup matang lagi waktu tu. ^_^


[Setiap kita lahir ke dunia bak kain putih yang suci dan bersih. Dan kemudian menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk mencorak dan mendidik si anak.]
*Mak dan ayah dah jalankan tanggungjawab dengan sempurna dan sangat baik untuk setiap didikan yang ika perlukan.


*2006
[Next step of life - The real journey began this time, big things happened and many things changed.]

-Part 1-

Thursday, May 24, 2012

Sepasang Kurung Biru


Hati hidup dengan K.E.N.A.N.G.A.N..~

Monday, May 21, 2012

Jika Terakhir Buatku



JANNAH is very expensive, no free ticket to get into IT..~


oh TUHAN
hambamu ini kekeliruan
sukar mencari jalan yang benar
kerna dipaut hasut dunia
mencintai yang lain lebih dariMU

oh TUHAN
hidayahMU pernah hadir
hingga kering air mataku menitis
namun terkadang aku berpaling
kerna mengejar nikmat dunia sementara

hari ini kubimbangi
jika terakhir hidup
adakah lagi subuh esok
untukku bernafas dan sujud mengabdi padaMU
ooo TUHAN

berikan daku kesempatan
menebus kesalahan
lantaran dosa dan noda
dan sengaja melupakanMU
hadirkan damai sebelum di hujung nafasku

ooo TUHAN
berikan daku petunjukMU
untuk ku meniti ke jalan redhaMU
izinkan daku mengulangi
janji-janji yang baru
taubat nasuha setulus untukMU..

-Saujana-

Sunday, May 20, 2012

Cinta itu Nyawa - Siti Sarah feat Shuib

First time dengar lagu ni dalam MHI terus jatuh cinta. bila tengok cute couple ni nyanyi, sweet je dengan baju oren. Try gak minta bantuan Uncle G tolong carikan lirik tapi tak jumpa, sudahnya ika  guna telinga sendiri try jejak lirik, ada lak la yang MIA..huhu

Suara Sarah dah memang best, tambah suara Shuib yang boleh tahan mantap gak. memang suwit sangat diorang ni. jeles!!nak cam ni gak..hihi




Masihkah aku yang bertamu
Ke sudut rindu di hatimu
Telahkah lesu ******
Bila di mata jauh


Bagaimanaku mampu tenang
Sedang kau kubiarkan pergi
Walau hati tak pernah rela
Bibirku tak berpuja


Ada detik-detik dalam hayatku sesali
Inginku ulangi waktu ubah masa lalu
Ku sedari cinta perlu ketabahan dan keberanian
Kerana cinta itu nyawa


Ku benar punyai segalanya
Kau pernah ada di sisiku
Sepantas petir kuajari
Kau tak lagi kupunya


Ada detik-detik dalam hayatku sesali
Inginku ulangi waktu ubah masa lalu
Ku sedari cinta perlu ketabahan dan keberanian
Kerana cinta itu nyawa


Betapa pun ku cuba melawan perasaan
Kau tak pernah sepi dari hatiku ini
Dalam laman angan 
Sering aku lawatimu
Ku meminta ku memujuk 
Kau pulang kembali ke sisi


Ada detik-detik dalam hayatku sesali
Inginku ulangi waktu ubah masa lalu
Ku sedari cinta perlu ketabahan dan keberanian
Kerana cinta itu nyawa..



~ Dalam setiap perhubungan akan pasti ada hadirnya dugaan dan halangan. dan dari dugaan tu juga kita akan dapat petunjuk sama ada akan datang noktah atau muncul penunjuk arah untuk kita melangkah ke arah jalan yang seterusnya. Jangan pernah putus asa pada kasih sayangNYA..~




Nak bercinta kena tabah dan berani tau.. =D

Friday, May 18, 2012

R.E.D.H.A


Dalam kehidupan ini, kita tidak pernah jemu merancang.Tetapi tidak semua yang kita rancangkan menjadi kenyataan. Hati insan akan dibaluti kesedihan sebab kita penuh kelemahan. Ingatlah bahawa ALLAH juga telah merencanakan kehidupan insan, DIA memiliki perancangan yang terbaik untuk setiap kehidupan. Sebab DIA pemilik segala yang ada di darat dan lautan, di hati dan perasaan, pada kehidupan dan jua kematian..~ 
[Kopi pasta]
Sumber : Aku Islam


Lama ika tak berceloteh.. Rindu!! 
Terima kasih atas sokongan kalian.. T_T

Sunday, May 13, 2012

Number One For Me



Tak perlu sambutan hari istimewa untuk menghargai.
Hanya mereka RATU & RAJA yang bertakhta di hati.
Setiap saat selamanya HINGGA HUJUNG NYAWA nanti...~



Monday, May 7, 2012

Masih Sama

Teluk Batik 2012

Langkah masih kukuh...~

Wednesday, April 4, 2012

WW#17 Move On


Everything is beautiful in ALLAH's way..
Have faith..!!

Thursday, March 29, 2012

I.S.T.I.Q.A.M.A.H.


Ia kadangkala sukar, namun berusahalah..!

Hidupkan hati dengan kasih sayangNYA..~ 

Hari Ini Dan Semalam

[ semalam > baik drpd hari ini ] ---> hidup celaka
[ semalam = hari ini ] ---> hidup sia-sia
[ hari ini > baik drpd semalam ] ---> hidup berjaya

jika dia tak tahu,
dan dia tak tahu,
yang dia tak tahu,
dia adalah BODOH!!
elakkan dia..

dia yang tak tahu,
tetapi dia tahu,
yang dia tak tahu,
dia adalah JAHIL!!
ajarlah dia..

dia yang tahu,
tetapi dia tak tahu,
yang dia tahu,
dia sedang TERTIDUR!!
bangunkan dia..





Wednesday, March 28, 2012

Muda Sebelum Tua VS Muda Tanpa Peluang Jadi Tua

Kopipasta1
Usia muda adalah anak tangga pertama bagi kematangan dalam pendakian kehidupan.


Daripada Abdullah bin Masud R.A., Rasulullah S.A.W. bersabda: "Tidak berganjak telapak kaki anak Adam di hadapan Tuhannya pada hari akhirat sehingga ditanyakan lima perkara; tentang waktu belianya ke mana dihabiskan, tentang umurnya ke mana diluputkan, tentang hartanya dari mana diperolehi dan ke mana dibelanjakan dan apa yang diamalkan dengan ilmunya." (Riwayat al-Bazzar) 


[R&R Di Lebuh Raya Kehidupan]


Kopipasta2
Jodoh dengan pasangan impian belum tentu datang. Tapi jodoh dengan kematian, kubur, akhirat dan Tuhan itu pasti akan datang walau tidak diundang. Tak kira kau setuju atau kau enggan, itu janji Tuhan. Kita sibuk bercakap tentang "kahwin di usia muda", namun kita mungkin terlupa pada "KEMATIAN DI USIA MUDA."








Notakaki
* Dalam melalui fasa kehidupan, kita sentiasa perlukan perancangan dan peringatan. Namun adimpian dan ada harapan yang tak perlu dikhabarkan kepada orang lain, cukuplah hanya DIA yang tahu..~




WW#16 Warna-Warni Kehidupan


Rumah sendiri nanti nak kaler cam ni.. =D

Wednesday, March 21, 2012

WW#15 Tolong Ingatkan Aku

'I Pray' is better than 'I Wish'

Lets pray to HIM. DIA tempat sebaik2 untuk meminta.. 

Tapi..

Ingat apa MAK pesan..

TUHAN tu Maha Kaya, Maha Pemurah. DIA akan bagi apa yang kita minta, cuma cepat atau lambat. Kita jangan lupa, semua yang kita ada milik DIA, yang kita punya cuma DOSA. Bila dah duk atas jangan pentingkan diri sendiri, hormati orang bawah. Semua harta, pangkat, kuasa, malah nyawa dan kasih sayang dalam dunia ni TUHAN yang punya. DIA boleh ambil balik bila2 masa. Ingat tu..

Permudahkan segala urusan kami TUHAN..

 Cinta tidak selalunya datang bersama jodoh, tapi jodoh pasti datang bersama dengan cinta..

*Tolong ingatkan aku!!



Lari tema WW.. O_o


Tuesday, March 20, 2012

Missing In Action : Kena BUANG universiti

Mood sedih sedang berleluasa..Perlukah?? Perlu kalau ikut tema tittle entri ni.. Tapi yang betulnya air mata sedih dan gembira mengalir seiring.. =)

Ini ceritera minggu lepas. Entri dah mula jarang2 dan rasanya akan lebih kerap jarang nak update pas ni..

Reflection of life. Biasa buat by day tapi ni ika sum up seminggu lalu punye kisah. =) 

Kita selalu harapkan hari ini akan jadi lebih baik dari semalam tapi tiada yang indah selamanya. Semakin DIA sayang kita, semakin DIA duga tinggi mana kasih kita.

-------------------------------------------------------------

Minggu lepas kembali naik bus ke KL, Gombak yang spesifiknya. Nak uruskan apa yang masih belum selesai, langsaikan segala hutang piutang yang masih tergendala. Dalam nak melancarkan urusan tu ada gak kecacatan yang timbul. Dan bila kembali muhasabah diri untuk sepanjang seminggu yang berlalu, 2 pengajaran penting ika ajar pada diri sendiri..

HUKUM KARMA TUHAN
Tuhan Maha Adil. DIA hadiahkan ganjaran untuk setiap kebaikan dan DIA datangkan balasan untuk setiap keburukan. Kadang kita tak de niat nak buat benda buruk tu. Tapi bila dah buat, even TERbuat tanpa sengaja, menyesal pun tak guna. Kadang benda yang buruk tu nampak kecik je, tapi kecik atau besar tetap akan ada balasannya.

EXPECT THE UNEXPECTED
Always be prepared with Plan B. Kadang apa yang kita rancang tak semuanya ikut macam yang kita nak, rasanya selalu kan. Lagi2 bila sesuatu perkara tu kita tak pasti. Sediakan payung sebelum hujan, sediakan bekal sebelum lapar, sediakan duit lebih dalam poket sebelum kena cas lebih =P Pejam mata je hulur duit time tu.. -_-


Ni ha sebab ika kena BUANG. nak tuntut dia ni ika kena makesure name ika kena CLEAR dan diBUANG. Dalam sedih tetap ada gembira. Alhamdulillah =) 

--------------------------------------------

Untuk sesuatu perkara yang kita suka, kita akan berusaha untuk cari jalan. Dan alasan demi alasan akan kita cipta untuk perkara sebaliknya. Realiti kehidupan, perkara yang membuat kita berdiri teguh dan jatuh sentiasa ada dekat dengan kita. 

SAYA SAYANG MAK SAYA!!! SAYANG SANGAT!!

Mungkin akan hilang lagi untuk minggu seterusnya. Next entri pun tak tau bila akan terbit.hoho Gonna have a long journey.
[ Johor-KL-Kelantan]
Lame dah plan nak jejak sana tapi tak kesampaian, InsyaALLAH plan kali ni jadi. Pray for me k. t ika belikan oley2 ek..hikhik

..Kenal Diri Sendiri Sebelum Kenal Orang Lain..

Kadang2 "kita lebih kenal orang lain dari diri kita sendiri sebab kite lebih suke amik tau hal orang lain"..perlu gak sikap jaga tepi kain orang lain ni tp bkn pd semua perkare, ad gak batasnye..bile kite tunding jari telunjuk kite yg runcing tu kt org len, kite sdar tak jari2 len yg kite simpan tu menunding pd dr kite sndr..

tak nak celoteh panjang pasal ni pun...huhu bile pk2 sejauh mane kenal diri sendiri, tengok balik pd diri sendiri, meh kite korek jom..huhu

ika buat entri menggedix kali ni..ahaha drpd sibuk korek rahsia orang baik kite korek rahsia sendiri kan..cermin diri sendiri, tunding jari pd diri sendiri, ukur baju kat badan sendiri n jaga tepi kain sendiri..


1. Nama penuh saya mengikut identity card dan surat beranak ialah Noor Atika bte Mohd Azali [skema tetibe]..tak panjang tak pendek, suam2 sedang..huhu gi google maksud nama jumpa la ni [pemurah, berani, bersih, yang murni] alhamdulillah elok je maksudnya...dari kecik mcm2 name samaran aku dapat, nora, joy a.k.a. joyah kepoh (zaman kanak2 la paling best!!!!!), bile dah beso sikit kat sekolah orang panggil tika, eika, ika dan yg paling femes kini MOKDE....huhu

2. No ic 880602-01-****, no surat beranak tibe2 lupe buat mase ni.bengong jap..hukhuk

3. Anak no.3 dr 5 orang, 4 pompuan sorang je hero..kakak2 dah selamat naik pelamin, ikut turn aku la pas ni kan..dush2...haha

4. Fanatik sayur especially kacang panjang n kacang botol tp tak makan kacang buncis..

5. Mudah tertarik dgn warna hitam..kasut, beg, payung sume nak hitam..hitam itu menawan...huahua

6. Elergik seafood tp selalu bantai gak..bukti sahih diri ini seorang yg degil..kuikui

7. Anak dah 5...anak tekak, anak mata + 3 buah ht pengarang jantung budak kentut kat rumah..coming soon tambah lagi 2 tahun depan insyaAllah...

8. Anak mak yg diakui manja tp sangat berdikari..kuikui tak caye cube try test tanye kat mak..nk no tepon rumah sila2 la cari kat buku tepon yg tebal tu kalau jumpa..hoho

9. Seorang yg sangat sensitip pd dasar hatinye [cewahhh!!!!!], mudah terase tp mudah gak nak bagi jadi ok...hihi

10. Sangat suka budak2, pernah keje kat sekolah budak2 dan yg paling pasti mokde yg sangat disayangi..haha tangan mokde gak la yg cuci berak kencing diorang, yg mandikan diorang, yg tolong jage mama n umi diorang masa dalam pantang, akulah bidan junior..huhu k.long tanye dah cuti tak time die due bulan 1 nanti =P

11. Bile balik cuti kat rumah jd agak malas nak masak sebab sangat2 mengharapkan dapat makan masakan mak,tp saya tetap pandai masak ye..haha lempeng kembung mak paling femes kat rumah n jadi pilihan utama selalunya, tak jumpa tempat lain ni...huhu banyak2 lauk yg boleh di kira expert aku suka masak asam pedas, mak dah bagi A+ ,dah boleh kawen dah...haha lauk feberet kat rumah yg paling simple, sayur bayam masak bening + ikan kering + sambal totok...waaaa, teringin plak la...adei!!!

12. Pernah jatuh tingkap masa kecik2 dulu sampai jadi lembik, pernah gak eksiden kene kaca kat leher..alhamdulillah sihat walafiat n dipanjangkan umur sampai ke hari ini..

13. Dalam sejarah dah 2X kene gigit lipan, kaki yg sama gak tu..rasa die memang best la....huhu

14. Ika ni seorang yg agak berat mulut nak bercakap tp sangat ringan bibir nak senyum..hihi cukuplah kite lemparkan senyuman ikhlas sbg sedekah..tp part yg berat mulut tu selalu jd sebab kene marah n mungkin buat orang naik angin..ika memang susah nak bercerita tp lebih suke mendengar cerite. cerita ika biarlah jadi milik ika sendiri, as long ika masih boleh senyum ika ok la tu =) baik kite diam dr cakap benda yg tak berfaedah kan..tp jangan la berat mulut sangat, just bercakap bile perlu je..

15. Lebih suka jalan kaki g kelas dr nek bus..walaupun setiap sem bayar duit tambang bus, baik jalan kaki je dapat gak exercise...huhu

16. Anak mata saye warna coklat [poyo kat sini]..haha

17. Ika sambut besday 2X setiap tahun..malas nak cakap banyak, baca yg ni..huhu

18. Sangat suka main air, tp tak tau berenang..

19. Dulu kecik2 manja dengan ayah tp dah besau ni jadi anak manja mak..so I am my mom's daughter..hihi

20. buat masa sekarang ni sangat setia dengan tudung bawal..pernah try gak la selendang tp memang tak menepati citarasa pun..yg lain2 tu shawl ke, tudung ekin ke, tudung siti ke memang tak reti la nak pakai...huhu


banyak dah tu, cukup dulu la...
kang over plak nak list banyak2...haha
terima kasih kerana sudi membaca ye...
tepuk tangan utk diri sendiri......hehe

Etika Tidur : Tidur pun 1 Amalan

Selamat Malam Bintang-Bintang =)

Sumber FB

Thursday, March 15, 2012

Update Special Atas Gerabak

Missing me?? Bajet retisss nak ada yang rindu. hoho sekarang ada atas gerabak ketapi nak balik selatan. seminggu tak update, macam pelik plak. kalau tak ada je kang yang ika merapu.huhu 

KTMB Senandung Sutera 
KL-Kulai

kul 11.00pm tadi gerak, kalau ikut tket sampai dalam kul 5.00am nanti. ada yang nak jemput ika ke?? hoho

entri first atas gerabak, tak jejak di bumi yang nyata. ni je yang specialnye..huahua doakan perjalanan ika selamat k =)

jom tido..kikiki

Wednesday, March 7, 2012

WW#14 Test itu Ujian


[ Senyum + Syukur + Sabar + Redha ]

The moment we understand that ALLAH's decisions are always in our best interests, life's journey becomes easier.

Tuesday, March 6, 2012

Bagaimana Acuan Begitulah Kuihnya

Takkan jumpa resepi kuih kat sini, harap maklum. =) Pernah dengar tak peribahasa ni? Ikut Uncle G punya maksud "bagaimana contoh begitulah gubahannya". Peribahasa ni lebih kurang sama maksud dan seangkatan cam "Bapak borek anak rintik" dan "Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi". ok dah, bukan nak buka kelas bahasa malaysia hari ni..=D dah bertahun tinggalkan subjek sastera tak tau dah nak guna metafora ke parabola ke melankolik dalam tulisan.huhu

Bila dah semakin meningkat usia, kena jadi lebih matang, makin banyak perkara yang lebih serius datang dalam kepala. salah satunya cam tajuk tu la. cam ne nak jadi acuan yang baik?


Ika bukan pakar dan mungkin masih awal nak fikir, jauh lagi nak punya anak sendiri, tapi mungkin punya sikit pengalaman dari hari2 yang dilalui. bagi ika yang paling penting sekali adalah didikan pertama di kala anak kecil kita baru nak belajar kenal dunia. macam nak buat kueh gak, bahan2 asas kena betul kalau tak nanti mesti tak jadi, kalau jadi pun tak sempurna. tul tak?

Kalau nak bercakap pasal pengalaman dan realiti hidup masa kini, serius ika takut. takut bila fikir bila sampai masa ika galas tanggungjawab nak mendidik anak sendiri. mampukah?bersediakah?

Jangan mudah tunding jari pada orang lain. kadang kita tak sedar satu jari tunding orang lain, yang lagi empat balik kat diri kita sendiri. nak cakap benda ni sensitif, hakikatnya memang ada segelintir ibubapa yang tak boleh nak terima silap sendiri ataupun teguran yang diberi jauh sekali nak bertolak ansur. punya master dalam pendidikan awal kanak2 belum tentu menjamin diri tu boleh beri didikan terbaik pada si anak...~


Harap dapat jadi petani terbaik untuk taman yang bakal dibina supaya dapat membuahkan benih-benih yang berkualiti.InsyaAllah..~

Thanks for reading, correct me if I am wrong.

Pelamin Putih Idaman Kalbu

Pakai mak andam mana nanti ka??
Nak buat pelamin cam ne?
Tema kaler ape nanti?

NTAH!!
boleh tak nak jawab cam tu?? macam tak nak kawen je gayenye..huhuhu
Tarikh pun tak de lagi,relax dulu.. bagi yang dah sampai waktu sibuk2 dulu..waktu ika belum lagi =)
memang tak buat apa2 pun lagi, eberiting masih dalam kepala je..
kaler tema pun tak pilih lagi..

setiap orang ada impian perkahwinan masing2 kan.bagi ika cukuplah dapat buat majlis sederhana dan semua orang gembira sama.tak pernah pasang angan2 nak buat yang lain dari biasa.

malas nak celoteh panjang. 
nak kata tak de fikir langsung tu tipu la, ada la study sikit2.. =D


1#
Jatuh hati tengok yang ni..
Sweet and nice je kan..
sejuk mata tengok putih je..toink3

2#
Yang ni macam pakai space banyak..
tapi ok gak la kan..

3#
Yang ni pun suwiitttt je.. =D

4#
Yang ni pun comel gak!!..
tapi bunga nak putih sume..huhuhu

5#
Yang ni ok gak la..
lelangit tu buat macam nampak lain sikit.

Yang ni kalau ika anak dato' baru ika suka..haha
Grand sangat..hukhuk

Mana 1 yang paling comel untuk ika??tolong pilih pat. undian tertinggi ika pilih buat pelamin majlis ika nanti..toink3 =P

Saturday, March 3, 2012

Dari DIA Kita Datang dan KepadaNYA Jua Kita Kembali

Al-Fatihah buat Allahyarham Nurul Erieza Sulaiman
(1990-2012)

Harian Metro Jumaat 02Mac2012

Kalau ikut kebiasaan ika selalu bila keluar mesti cari paper, tapi hari ni lalu tengok sekali imbas je berita muka depan. Bila balik rumah nampak ada adik junior kat sekolah share 1 link berita, bila baca memang agak terkejut dengan berita ni.

Hati kita akan terkesan dengan apa juga berita mengenai orang yang pernah cuit hati kita..betul tak??

Walau mungkin sikit kenangan yang ada, tapi arwah ada tempat istimewa tersendiri pada ika. Biarkan kisah kita jadi milik kita. Moga tenang dirimu di sana Dik..


Satu dugaan kecik datang hari ni sampai ika kena gi gak klinik.
Peringatan DIA sentiasa ada kat sekeliling kita..~