..Di Sini..

Daisypath Anniversary tickers

..meh jadi kawan ika..

Wednesday, September 29, 2010

22 ke 23??

ALLAH selamatkan kamu..
ALLAH selamatkan kamu..
ALLAH selamatkan kamu ika..
ALLAH selamatkan kamu...

tiba2 nyanyi lagu besday utk dr sndr...
nyanyi sndr je la sbb org xtau...huhu

kalau tengok kat list big days aku tu, besday aku lama dah lepas..
tp yg ni aku nyanyi utk besday aku yg lg 1 sbb aku ad 2 besday..
jgn main2...hoho

jgn pelik plak..
bila masa la aku ni lahir 2x..
aku lahir sekali je la, tp pd 2 tarikh yg berbeza...hihi
yg selalu kita sambut tu ikut calendar masihi, sama la dgn yg trcatat dlm sijil lahir n ic kita...
tp kita xpernah sambut ikut calendar kita sendiri kan..
aku pun tak pernah ingat pasal besday aku yg lg 1 ni sampai la aku jumpa application kt fb...hoho

bila di kira2 tercatat la aku lahir tanggal 16 syawal 1408,pd hr khamis..
mula2 mcm tak berapa nk percaya..
tp aku dengn segera mendapatkan pengesahan dr saksi utama iaitu emakku yg tercinta..
memang sah lg solid aku lahir hari khamis dlm bulan syawal..
sib baik mak sempat gak rasa rendang kan...
aku tau sabar tak nak kuar awal2...hihi

hari ni dah masuk 20 syawal..
kiranya 4 hr yg lepas la aku cukup umur..
tp bila dikira2 ikut tahun..
kalau ikut masihi 2010 - 1988 jadinya 22..
tp kalau ikut hijrah 1431 - 1408 jadinya 23..
mane 1 nk ikut ni??
kalau aku dh tntu la pilihan utama yg lebih kecik jumlahnya...huhu

pas ni nak celebrate 2 2 la..
jun tahun depan potong kek aku cukup 23 tahun..
pas tu syawalnya buat doa selamat cukup umur 24 tahun... 
ok x??hoho..

..2nd tagged..

kredit to purplekyu utk tag ni..


terharu gak dpt tag ni..
kire kuat jln gak la aku ni ek...huhu
tengkayu ye..
lama dah dapat tag ni tp baru hari ni berkesempatan nk di'update'..haishhh~

meh jawab soklan selidik..

 1. Apa yg sedang bermain di fikiran anda sekarang??
MAK!!!nak blk kg...waaa
sbr ika sbr...hihi

2. Apakah nama samaran anda?
bnyak la nak listkan...=P

3. senaraikan 3 orang yg anda sayang.
*mak
*ayah
* 3 budak kentut kat rumah...huhu
~ nak tambah boleh x???tp dah terlebih la plak, kan nak 3 je =P

4. Panggilan utk si dia..
ada gak soklan ni..
biarlah rahsia...kuikuikui

5. Hadiah yang paling diimpikan dari yang teristimewa...
MAK SAYA SAYANG SAYA...
hadiah paling berharga ni..
tak mau yg lain dah =)

6. Blog mana yang paling suka di 'visit'??
blogwalking..blogwalking..blogwalking..hehe

7. Tag pada 15 rakan blogger anda...
korang jgn lupa amik ye..hihi


cukup tak ek??pg2 ni lemau sikit nak kira...hihi
teruskan lagi peratusan kerajinan untuk jln2 blogwalking ye...=P


psssst..pssst..xsempat lg nk inform kt korang..nnt2 la ye...huhu

..yang terbaik vs kesempurnaan vs terima seadanya..

3 perkara yg kerap bermain dalam kepala 
sejak 2 menjak 3 menjak ni..
ibarat 1 quote yg aku jumpa 
"whatever u think continuously emerges in your reality"..
sememangnya ini realiti yg ada kini..

ada apa pada yg terbaik?? 
wujudkah kesempurnaan?? 
pasrah dan terima seadanya??

"mencari yg terbaik dalam diri sendiri"..
ayat ni yg aku pegang sekarang..
ayat ni yg buat aku jadi kuat..
buang jauh2 segala yg negatif..
bentuk diri n tanam segala yg positif..
tapi aku sedar hakikat aku sebagai seorang hamba..
manusia yg serba kekurangan..
dalam kuat ada lemahnya..
seringkali terleka bila hadir nikmat yg sepatutnya aku syukuri..
mudah utk mengejar cintaNYA tp utk 
menjaga cintaNYA terlalu payah..
istiqamah yg kucari..

yg sempurna hanya milik DIA..
1 fakta yg hakiki..
tak wujud kesempurnaan dalam dunia ni..
bila mengejar nikmat kesempurnaan dunia yg tak pernah wujud..
kesudahannya pasti penyesalan..

terima seadanya..
ayat yg seringkali mudah diluah dan terbit dari bibir kita..
tp di mana sepatutnya kita letak terima seadanya??
terima seadanya ketentuan hidup kita??
terima seadanya apa yg kita terima??
terima seadanya andai itu takdirNYA??
terima diri kita seadanya??

cukup sempurnakah kita nak mengejar kesempurnaan??
atau
cukup terbaikkah apa yg kita usahakan utk mendapatkan yg terbaik??

sedarkah kita jauh bezanya antara sempurna dengan yg terbaik..
letakkan kesempurnaan dan yg terbaik pada tempatnya..
kesempurnaan hanya padaNYA..
sebaliknya kita usahakan yg terbaik utk dapat yg terbaik 
sebelum kita pasrah dan terima seadanya apa ketentuanNYA..


kekhilafan aku yg serba kekurangan andai apa yg aku bicarakan ada cacat celanya...~

Sunday, September 26, 2010

..tanpa tajuk..

hidup yg agak tak menentu 2 3 hari ni..
cuba kuatkan semangat..
cuba ingatkan diri sendiri..
tapi kadang2 goyah gak..

semakin aku cuba jadi kuat..
semakin kuat gak dugaan datang dekat..
bila mulut tak mampu nak luahkan apa yg terbuku..
segalanya pendam sendiri..
senyuman yg terpalit tiada serinya..
gelak ketawa mati..
buntu..
diam..

tak ku niat nak lukakan sesiapa..
tak ku pinta apa yg terjadi..
tak ku duga apa yg mendatang..

aku hanya hambaNYA yg kerdil..~

Sunday, September 19, 2010

Friday, September 17, 2010

..bila cuti nak main jauh2..

adoyai...cuti nak habis dah..cepatnya masa berlalu..sok dah nak balik kl..ada posibility nak sambung cuti lagi tak??ada tp dalam mimpi la...huhu yg tu sama gak la sinonim maksudnya masa2 bermalasan dan bersenang-lenang dah tak mau geng.ayat aku pun tunggang langgang dah..huhu

sebelum cuti excited nak cuti jangan cakap..dalam excited tu ada gak la rajin nak angkut nota dan kerja2 sekolah bawak balik kampung..tp bila dah bercuti sumenye terbengkalai jadi salai..hoho buku tak sentuh langsug, kerja2 pun tolak tepi dlu..pandang sebelah mata pun tak..ish2..sangat2 tak boleh dicontohi sikap yg 1 ni...dush dush!!

lagi 1 story..apa yg aku idamkan sebelum balik cuti still tak dapat ditunaikan..kempunan jap...hihi ntah kenapa la sebelum cuti hari tu boleh mengidam nak mkn mee bandung..




mengidam???tiba2 buat perangai pelik...haha nampak ada yg makan kat cafe cam sdap je tp tak de selera nak order pun sebab aku teringin nak makan mee bandung yg mak masak..kebetulan 1 hari sebelum balik aku call rumah boleh plak mak masak mee bandung buat buka puasa...waaaaaaaa...nangis tak berlagu aku --> (sangat2 tipu) mak cakap aku balik t mak buatkan..lega sikit dengar..sayang mak...hehe awal2 cuti memang aku merengek kat mak tuntut mee bandung yg aku nak..(jangan tiru perangai ini)..haha tp tak de la aku paksa mak masak gak..still relax and steady lagi..pas tu aku terus lupa..sampai la siang tadi baru aku ingat bila mak cakap mak tak buatkan lagi mee bandung utk aku..

waaaaa...sangat2 terharu..mak ingat lagi..time raya ni ada je tamu datang, ada je juadah yg mak masak tp jauh menunya dr mee bandung..sebagai ganti mak ajak gi makan kat luar..makan ramai2 last time sebelum aku habis cuti..tp apa yg sangat2 mengecewakan mee bandung yg diorder tak menepati isi tekak aku langsung..waaaa aku tak kisah sangat pun kalau mak tak ajak gi makan kat luar..tak de la mengidam cam akak2 aku yg tengah pregnant tu kena bagi dapat gak..haha ika ok je mak tak dapat makan mee bandung mak masak cuti ni..cuti ni pun puas dah aku makan masakan mak..(sebab aku suka nyibuk kat dapur tolong jadi tukang kacau je ap yg mak masak..huhu) ika balik next time kita masak sama2 k...hihi

tiba2 aku jd rajin nak story mory mlm ni..huhu
habiskan sisa2 cuti yg masih berbaki..
beg yg prlu dikemas sok la aku siapkan..
doakn aku slmt smpai ke destinasi yg dituju =)

perlu gak get ready utk tugasan2 yg setia menanti naik cuti ni...
chaiyok ika!!!!
aja..aja..fighting!!!!

Wednesday, September 15, 2010

..corat coret ceritara raya..

waaaa....dah berlapuk dah bersawang dah blog tercintun ku ini...
bnyak sgt yg jadi seminggu 2 ni..
bnyk sgt story nk mory tp bila dah bersila dpn laptop, tangan jadi kaku nak menaip...
sudahnya aku pun terdiam sendiri...wawawa

bila lidah kelu nk berbicara,...
bila hati menilai dan menafsir...
segalanya sepi sendiri..

tutup la semua story tu...
masih dalam mood raya meh la nak update story raya..=P

seminggu sebelum raya dah start cuti..
balik rumah kerja dah sedia menanti..
dengan rumah yg agak "teratur" susun aturnya..
part aku setiap tahun yg wajibnya jahit lagsir...huhuhu
konon2 jadi tailor la tengah2 malam tak tidur duk menjahit langsir2 nak pakai raya..haha

1st Syawal..
seyes tak rasa cam raya masa 1 syawal..
aku pun tak tau sebab apa..
tp seyes raya tahun ni rasa lain sangat..
malam raya aku tak tido langsug..
bukan sebab duk siapkan langsir..
lagsir dh siap aku gantung hari sebelumnya lagi..
sampai la kedengaran azan subuh aku bangun gi mandi sunat hari raya,amik berkat mndi pagi2...hihi
tolong mak setllekan masak kat dapur jap..
ayah, adik n abang siap cam biasa nak gi sembahyang raya..
diorang blk sembahyang raya duk ramai2 makan ketupat dan apa jua juadah yang ada..
selesai makan ayah n adik terus join marhaban..
dah jadi amalan kat kg aku pas sembahyang raya terus buat marhaban lelaki..
kak ngah siap gi rumah mertua dia..
cam missing something kat sini kan??
aku???time tu aku hilang dlm dunia aku sendiri...
oleh sebab tak tidur semalaman, tu yg jadi cam tu...
tp tak de la sampai ke petang...huhu
raya 1st tak de tamu yg kunjung tiba, ad pun 2 3 4 ketul budak2 kecik datang raya..

2nd syawal
pagi raya tak de apa2 kejadian berlaku..
relax je kt rumah..
just tunggu pak cik nak datang petang nanti..
bila petang menjengah rumah aku tiba2 jadi riuh bila 2 family sekali sampai..
bkn 1 2 kete..
tp berkete2...huhu
time tu la baru aku rasa kemeriahan raya..
happy la ada gak yg datang raya rumah aku...huhu
petang tu gak k.long balik dari rumah mertua, baru complete family aku..
riuh dengar suara anak2 buah aku..
malamnya kami semua pakat gi raya rumah jiran tetangga..
sampai rumah mak angkat aku sambil tu melawat sekali k.long yg baru pas bersalin..
dapat baby boy..
hajat asal nak tengok baby je..
dengan tiba2 k.long minta tolong salinkan pampers baby...
aku agak malu2 pada mulanya...haha
tp aku buat gak..
asah balik kepakaran yg pernah ada..huhu
selesai salin pampers tlg susukan baby..
masa gendong baby tu timbul la tiba2 instinct yg pelik2..
terasa nak ada baby sendiri gak sekarang ni..
bila la aku nak dapat...hihi

3rd syawal..
balik kampung time..
kampung mak kat batu pahat..
awal pagi dah kena bising suh bersiap...hihi
lengkap baju kurung n baju melayu ikut tema tahun ni ---> kelabu
sebelum gerak salam mak n ayah dulu..
nampak tak something yg sangat pelik kat sini..
pagi 3 syawal baru aku cium tangan mak ayah..
aku sendiri pun pelik..
seyes la tak rasa semangat nak raya tahun ni..
bila dah salam tangan mak n ayah tu satu yg memang aku tak boleh nak elak dah tentu la air mata yg turun bagaikan air terjun..
pesanan mak ayah yg masih terngiang2..
peringatan dari akak n abang yg buat aku terjaga..
seakan baru sedar aku agak leka n lalai..
syukur sangat masih ada yg mengambil berat.. 
tp dalam esak tangis tu part yg paling best dah tentu la tangan aku ni masih menerima sampul2 duit raya...hihi

yg ni SEBAHAGIAN drpd koleksi sampul duit raya yg berjaya dikutip..diulangi SEBAHAGIAN ye..huhu
isi dalamnya??tak payah tunjuk la, kang cakap riak plak..tp kalau dah smpul yg panjang2 cam tu takkan la isi singgit 2 kot...hihi

on the way balik kampung singgah kedai nak amik gambar family..
1st time amik gambar kat kedai..
nak upload kat sini aku tak de soft copy la...huhu
yg ad ni pun gambar snap sendiri..

   

tengahari selamat sampai kampung..
tak de apa yg meriah sebab nenek n atuk dah tak de..
yg ad pak su je..
tp tetap seronok dapat balik kampung..
pas asar gerak balik rumah..
bila berjalan hari ahad,musim raya plak tu..
get ready la nak duk dalam jem..
sepanjang jalan kete cam semut..
sudahnya nak sampai air hitam lg 4 km kete trus jadi siput..huhu
perjalanan yg boleh jadi 2 jam je dah brtmbah2..
dalam kul 10 ktorg selamat sampai rumah..

4th syawal..
tak de planning nak merayap..
duk rumah je tunggu tamu datang raya..

5th syawal..
pagi2 dapat on call dr member ajak gi raya..
aku pun on je..huhu
janji dalam kul 11 member datang amik, ktorg mulakan expidisi konvoi raya..
memang giler raya sakan..
dari simpang renggam ke layang-layang, pastu pusing felda layang-layang, sambung lagi round simpang renggam..huhu
paling best dapat kumpul balik dengan member2 lama yg dah beberapa tahun tak jumpa..
dr 1 rmh ke 1 rmh ktorg buat kecoh..
ad la dalam 11 rumah ktorg terjah..huhu
sudahnya blk rumah tengah malam..
mmg pecah rekod la raya tahun ni..
sebelum terlupa, semuanya gegurl only ye..hihi
penat terlebih sebab tak berhenti snap picture..
aku pun jadi bengong layankan karenah diorang..
jumpa setahun sekali kan..huhu

sebahagian di antara gambar2 yg terhasil..gambar yg last tu paling aku suka..background PENJARA SIMPANG RENGGAM belakang tu...huhu


6th syawal..
sebab dh merayap sakan hari sebeluhmnya..
raya ke-6 ni aku amik keputusan utk duk rumah diam2 je=)
dah seharian gak aku duk nak mengupdate blog ni..
jap duk depan laptop, jap aku gi buat kerja lain..
hasilnya dah malam hari ni baru dapat siapkan..hihi

harap belum terlewat nak wish salam aidilfitri pada semua =)