..Di Sini..

Daisypath Anniversary tickers

..meh jadi kawan ika..

Saturday, July 2, 2011

..Semua orang suka BERSIH ma, tak mau main KOTOR!!..


situ cite BERSIH..
sana cite BERSIH..
sini ika pun nak cite gak..

rasanya memang top news sekarang ni pasal perhimpunan BERSIH 09 julai nanti..sebelum ni ika malas nak amik tau, tp atas rasa tanggungjawab tu kene la amik tau gak kan..nak tengok berita kat tv, sebln 2 ni memang ika tak ngadap tv,walaupun hari2 bace paper..last2 minta tolong la kat p.cik Google gak..belek fb belek blog macam2 gak ika jumpa..dan agak ketinggalan gak ika ni sebabnya ika baru tau dah ada BERSIH 1.0 tahun 2007..

PERHIMPUNAN BERSIH 2.0
9 JULAI 2011
KUALA LUMPUR

TUNTUTAN

 • Bersihkan senarai undi.
 • Mereformasikan undi pos.
 • Gunakan dakwat kekal.
 • Akses Media bebas dan adil.
 • Masa berkempen minima 21 hari.
 • Kukuhkan institusi awam.
 • Hentikan rasuah.


Sumber : Mak Cik FB

malas nak komen panjang2, kang ika kene gam..haha Dalam banyak2 info yang ika jumpa, tertarik yang 1 ni..Jom kenal siapa di sebalik perhimpunan bersih..korang baca sendiri la k..

Datuk Ambiga, Nama yang cukup terkenal dan sering menjadi sebutan dan pujaan sesetengah orang sejak kebelakangan ini oleh sebab Pengajuran Perhimpunan Bersih yang bakal diadakan pada 9 Julai nanti.

Ambiga Sreenevasan – Penganjur Perhimpunan BERSIH
 1. Agama Hindu
 2. Bekas Presiden Majlis Peguam
 3. Orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaanSuruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001.
 4. Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga telah mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.
 5. Turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Majlis Peguam yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.
 6. Penyokong Tegar Kes Murtad
 7. Menawarkan khidmat guaman percuma kepada umat Islam yang hendak murtad sekiranya dibawa ke mahkamah persekutuan.
 8. Penyokong kuat kepada seorang wanita India yang hendak memohon menjadi peguam syarie dan nasib baik permohonan ditolak
Majlis Peguam telah menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

14 Tuntutan  Suruhanjaya Antara Agama (IFC)
 1. Anak yang dilahirkan oleh ibu bapa islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang islam.
 2. Orang bukan Islam yang memeluk islam hendaklah diberi kebebasan keluar dari islam tanpa dikenakan tindakan undang-undang.
 3. Kes orang islam yang keluar dari agamanya hendaklah dikendalikan oleh mahkamah sivil.
 4. Perkataan Islam tidak perlu dicatatkan dalam mykad seorang muslim.
 5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki memeluk agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orangg Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.
 6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.
 7. Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
 8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
 9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
 10. Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
 11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.
 12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahas ibunda masing-masing.
 13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnyadigunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
 14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.
Sumber : Mr. Kodet

dalam banyak2 top news yang ada sekarang apsal la ika minat nak cite pasal BERSIH ni ek..ika pun tak tau..hoho ika tau mesti ramai yang update pasal TOMOK, pasal NOH HUJAN..ada ika kisah??haha 

politik??ika tak minat pun..tp ad gak la rasa tanggungjawab..

 korang dah daftar mengundi lum??

pada yang akan join perhimpunan BERSIH 9 Julai nanti, good luck la kat korang ye..ika tak amik kisah sangat, tak rasa nak join pun..tak mau cari masalah, lebih senang diam dan memerhati je..
UNDI ITU RAHSIA..haha 
yang penting 9 Julai nanti ika dah kat kampung..ngeh2
chow sincau..~

No comments: