..Di Sini..

Daisypath Anniversary tickers

..meh jadi kawan ika..

Friday, July 15, 2011

..Tips Pikat Bakal Mertua..

Salam semua..tetibe ika buat entry menggedik..ngeh2 macam dah expert benor je nak cite pasal tips pikat bakal mertua ni..yang pasti belum sampai masa ika nak kawen ok..huhu just nak share something yang ika sendiri pun kene belajar gak ni..Omo Omo blushhing jap O_o..


dalam usia dah menjengah ke 23 tahun ni tau tak ap yang ika suka??tau dah korang tak tau =P..ika paling suka dengar mak bebel kat ika..ahaha seyes ika suka walaupun agak perit gak la cuping telinga nak menerima hentaman demi hentaman.ika amik jalan selamat buat muka seposen je kat mak..kadang2 tu kesian kat mak sebab ika tau penat dah mak bebel kat ika..huhuhu

di balik setiap bebelan maut mak tu ika tau mak sayang giler kat ika.setiap mak nak yang terbaik untuk anak2 dia kan..lagipun kat mana2 kita pergi, kita bawak sama imej mak n ayah kita..kalau baik tingkah laku kita, baik gak la pujian yang mak ayah kita terima..

panjang pulak la introduction ika hari ni..terima kasih kerana bersabar untuk terus membaca..sayang korang =) time banyak kerja nak buat ni panjang lak nak bebel ye..sambil2 cari mood nak buat kerja, sambil2 tu gak ika main angry bird yang kadang2 buat ika angry gak..haha  

kalau nak cakap sekarang musim orang kawen, rasanya sepanjang tahun dr tahun2 lepas2 gak orang kawen je..tapi yang betulnya sekarang ni musim kawan2 yang sebaya seangkatan dengan ika kawen..dulu mimpi je la kad jemputan ada nama ika nak sampai kat umah, tapi sekarang nama ika gak yang pemes sebab yang kawen kawan ika..hehe

kawen ni best tapi nak kawen ni bukan senang..salah satu cabarannya bakal mertua kita..sebelum sah jadi mertua kene la ada bakal mertua dulu..jauh beza tu..dapat green light dari bakal mertua baru boleh panggil mertua..ngeh3



Tips Pikat Bakal Mertua 


Kenali Bakal Mertua
tak kenal maka tak cinta..betul tak??takkan nak tunggu masa nak jumpa bakal mertua baru nak kenal diorang..kena la amik tau serba sikit pasal bakal mertua kita..tak yah susah2 nak gi interbiu sendiri bakal mertua tu, tanya je la kat anak dia jantung pisang korang tu..apa yang mak ayah dia suka makan, apa diorang suka buat..dari situ baru kita boleh dapat idea cam ne nak amik hati diorang..kan3..ika??ika kenal dah bakal mertua ika..ngeh3 bila dah kenal tu rajin2 amik tau and tanya kabar berita bakal mertua kita..bila bergayut tu jangan lupa gak minta dia sampaikan salam sayang kita kat mak ayah dia..hihi

Ingat Hari @ Tarikh Penting
ingat hari-hari penting pada diorang..hari lahir, hari ibu, hari bapa or hari ulangtahun diorang..ucapan tanda kita ingat pun dah mencukupi at least nak buat diorang tersenyum =) cakap pasal hari lahir ni kan satu perkara yang sangat istimewa pada ika bila hari lahir ika sama dengan hari lahir bakal mak mertua ika..huhu tak sangka gak yang betulnya, bila dia bagitau tu speechless jap..haha and one other big thing, 1st time ika jumpa bakal mertua ika masa hari lahir kami 2 jun lepas =) nak story pasal 1st time jumpa ni panjang lebar kang, next time je la..hoho


2 JUN 2011
Berjuta2 lemon TERIMA KASIH untuk memori ini..


Hormati dan Sayangi Mereka
Hormat dan sayang mereka sama macam kita sayang and hormat mak ayah kita.tak de salah pun kat situ kan? diorang akan jadi mak ayah kita gak..cam ne kita sayang anak diorang, cam tu gak kita kene terima and sayang diorang..kalau kita hormat and sayang diorang, mesti diorang akan sayang kita gak kan??



Buah Tangan
Bila nak ikut balik kampung tu duk fikir gak takkan ika nak bawak badan je..huhu minta la idea dari sumber2 terdekat yang boleh dipercayai, banyak gak la idea yang datang..soklan paling best dari k.long..ko pandai buat kek tak mokde??ambik ko sebijik..haha pandai tu pandai la kot, tapi nanti2 la tunjuk skill..huhu last2 bawak gak la cenderahati tak seberapa buat hadiah hari lahir untuk bakal mak mertuaku.dia tak tau pun ika ada beli hadiah, masa bagi kat umi dia pun dia tak nampak..ngeh2 tak kisah pun sebenarnya apa jenis buah tangan korang nak bagi, yang penting ikhlas dari hati..=)

Budi Pekerti Sopan
baik lelaki mahupun perempuan, penting kita ada budi pekerti.cakap tu biar elok, tingkah laku biar sopan..senang hati bakal mertua kita..cuba fikir..kalau dia nak serahkan anak dia pada orang lain, mestilah orang tu boleh jaga anak dia sama macam yang dia jaga kan..ni kalau belum kawen lagi dah tunjuk perangai tak elok, cam ne bakal mak mertua nak bagi restu..





Be the REAL you..
Pada ika ni yang paling penting sekali..tak perlu nak berlakon jadi orang lain..Be the real you to show the best in you!! nasihat paling best dari k.ngah ''kalau tak tau cakap tak tau, jangan nak tunjuk teror serba tau'' huhu ika sayang kakak2 ika..hoho tak salah pun kalau kita tak tau banyk benda, ika sendiri pun banyak lagi yang ika perlu belajar. sebab tu mak still bebel pada ika sampai sekarang..haha apa pun ika bersyukur dan sangat2 berterima kasih pada mak n ayah ika atas didikan yang mak n ayah bagi pada ika..sayang mak n ayah hingga hujung nyawa...=)



Ni je la yang mampu nak bagi.Banyak lagi tips, yang lain tu cari sendiri la ye..huhu belajar sikit2 dari pengalaman dan banyak lagi yang perlu dipelajari..cakap pasal pengalaman, to be honest ni bukan pengalaman pertama ika, tapi untuk menghadapi buat kali ke2 tak dinafikan ika ada sikit perasaan takut dan kurang yakin pada diri sendiri..tak ada yang boleh faham kot.mungkin pengalaman lalu mempengaruhi tapi hakikat dan kenyataan perlu kita hadapi..


After 3rd time meeting with his family, finally he told me what his mother said about me..blusshing jap..hihi Syukur Alhamdulillah..Thanks to HIM..I'm happy enough now =)


4 comments:

IFA Athirah said...

sedara mara pn kena pikat gak.waduh2x. http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

Suliza Baharin said...

Wowww!!!
Thanks, ya?
http://www.sulizabaharin.blogspot.com

Faz_cs said...

betul..kena pikat bakal mertua..kena tau jugak ape yg diaorang x suke...setakat ni alhamdulillah...green lite... ;p

Life Is Beautiful said...

kesimpulannya kita kena la anggap mak mertus kita mcm mak kita jugak sbb taraf dia sama mcm mak kita jgk ^_^