..Di Sini..

Daisypath Anniversary tickers

..meh jadi kawan ika..

Sunday, January 23, 2011

..Info Sihat : Masker Putih Telur + Tisu..

cubaan pertama nak bercakap pasal kesihatan..ngeh2 hari ni ika nak share something..hihi

bila tengok kat title tu [ Masker Putih Telur + Tisu ], cam ne rupa la masker tu kan..putih telur banyak khasiatnya tp ika tak expert nak celoteh panjang pasal khasiat telur ni...yg ika tau 1 perkara, dari telur kita boleh dapat kulit licin cam kulit telur..huhu masker ni roomate ika yg ajar, bagus untuk mengurangkan masalah white head kat muka..

tak mau celoteh panjang, meh kita belajar cam ne nak pakai masker putih telur ni..huhu bahan utama yg diperlukan hanya 2 : putih telur n tisu..telur tu kalau beli sebiji 40sen, tisu 1 paket baru 30sen..jimat kan??hehe putih telur tu pun pakai sikit je, tak sampai sebiji pun..so, bila2 korang ada nak masak telur, nak goreng telur ke amik sikit je putih telur, yg lainnya sumbat masuk perut...ngeh2

cam nak buat kueh la plak..huhu

yg tisu tu lak, potong kepada saiz yg lebih kecik..agak2 besar cap ibu jari ke, nak besar lagi ke tak kisah.kalau rajin potong kecik2, kalau malas potong la besar2...hikhik 

dah ad putih telur, dah ad tisu yg dah potong tu jom kita pakai masker..tak susah pun..tp sebelum tu biasa la kene cuci muka dulu bagi bersih.pi cuci muka pat..huhu pas tu sapukan je putih telur tu kat muka..biasa ika sapu pakai berus warna, senang sikit nak ratakan..ika tak de bakat nak mewarna kat kertas lukisan, berus warna buat conteng muka..haha then amik tisu lekatkan kat area yg ada masalah white head, biasenya kat hidung, tulang pipi n dagu.nak tampal 1 muka pun boleh..huhu 

dah tampal tisu lapiskan lagi dengan putih telur n tisu lg utk 2 3 lapisan..ika buat 1 lapis je kesannya tak berapa ok..biarkan masker tu kering dalam 5 ke 10 minit cam tu la..tp kene pastikan betul2 kering (banyak lak la syaratnya..huhu) bila dah rasa tegang kat muka tu dah kering la tu, boleh tarik pelan2 masker tu..nanti boleh nampak ad la "kepala2 putih" melekat kat masker tu..kan tak elok picit pakai jari kan, guna la masker putih telur ni...ngeh2..ulang lagi buat masker utk 2nd time, t lagi nampak kesannya..pas tu last skali sapu putih telur je, tak yah tampal tisu dah, biarkan 5 minit gak la..dah setle sume, cuci muka tu..

tips tambahan ika nak bagi, tp kene tambah rajin gak la =P sebelum start buat masker ni amik sikit masa wapkan muka dengan wap air panas, diulangi 'wap air panas' ye..kang ad yg gi pakai air panas..hihi tuang air panas dalam mangkuk pas tu kenakan wap kat muka..senang je ni, sume senang la..hehe

selamat mencuba ye =)

7 comments:

shaa bonitaa said...

nk try lah! heee

..ika itu aku.. said...

@shaa bonitaa
try jgn tak try...
dialu2kan n digalakkan...hihi

Puan nadxoxo said...

salam ika. rajinnya :)

..ika itu aku.. said...

@Puan nadxoxo
salam puan nadxoxo..
nak cantik kite kene rjn tp kdg2 je ika rjn..huhu
meh kte jd rjn same2 =)

White Bird said...

dlu masa duk hostel selalu usaha nak buat.tapi bila sampai je kat pak guard telur kena rampas :(

..ika itu aku.. said...

@White Bird
aigooo...
awat la pak gad skema sgt..
xpe2..
dlu time duk hostel xleh, skrg dah leh buat kn...heeeee

Cik Tqah said...

banyak kali gak dengar pasal masker ni..penah try letak tomato n putih telur.. tapi skang ni malas..haha..