..Di Sini..

Daisypath Anniversary tickers

..meh jadi kawan ika..

Monday, January 17, 2011

..Kuiz Pandai Makan tapi Tak Tau Masak..

duk merayau2 di petang2 hari, terpikat lak nak join kuiz Encik Nakal ni..memang cute la name kuiz ni...huhu kuiz pasal masak n makan..bile baca entri beliau sangat2 la tak terasa pun.huhu nak kate ika teror masak tu tak nak la ngaku cam tu..haha apa pun semoge beliau berjaya menemui calon yg dicari...huhu

meh tengok syarat2 nak join kuiz ni..

1. Buatkan entri berkenaan apakah makanan pertama yang hangpa masak dalam sejarah hidup hangpa dan siapa orang pertama yang merasa masakan hangpa beserta komennya terhadap masakan hangpa tu..

meh nak mengimbau kenangan lama...kekeke daripada cerita yg mak pernah sampaikan, masa kecik2 dulu punyelah semangat nak mengacau mak masak kat dapur, ika pun sibuk menyibuk gi tumbuk telur dalam lesung batu..seronok dengar mak cite tp malu kene gelak satu rumah.adei la..haha (rasa macam lari topik lak..hihi) 

ok2, meh sambung story..masakan pertama ika..ape ek..ble korek2 dalam memori yg ika ingat mule2 ika belajar masak sambal tumis..umur berapa tak ingat dah..time tu dalam proses nak membesar jadi anak dara, naluri nak masak tu ad la..haha bile 1st time msk takkan terus menjadi punye kan, konon2 perasan expert la duk dapur sorang2, last2 bnda basic pun tak lepas..haha ika tak letak gula dalam sambal tumis tu sebab masa tu tak tau pun gula org buat masak, pk gule utk buat air je...huhu ayah yg mula2 rasa, kesian kat ayah sebab ika tau memang tak sedap pun sambal tumis ika tu...huhu tp ayah tak kritik pun..haha 
sayang ayah la!!!!

yg tu kisah dulu2, sekarang punye kisah lain dah..tp tak de nak suh cite, so tak yah cite la...kikiki


2. Sertakan jawapan kuiz.

1. A.Santan
macam kompius nak pilih kacang hijau tp oleh sebab kat soalan nak bubur kacang,bukan bubur kacang hijau..ngeh2

2. D.Minyak Bijan
yg ni tak brp pasti sangat sbnrnye..ngeh2 tp balik kampung hari tu tolong m.cik buat karipap tak de pakai minyak bijan pun, minyak msk je...huhu

3.C.Tepung
yg ni tak de huraian tambahan..haha

4.C.Tukang Masak
tukang masak tak masuk dalam golongan "barang"..

5.B.Telur Ayam
tak pernah nampak lagi mak masak rendang ayam letak telur ayam melainkan ayam yg memang hasil daripada telur ayam...kihkih

6.B.Sardin
sape kaki sardin mesti kenal...ngehngeh

3. Letakkan gambar hiasan masakan hangpa tu, kalau gambar yang betul lagi bagus.

gambar hiasan makanan tu tak pernah wujud lagi dalam sejarah, tp buat masa sekarang ni dlm angan2 nak buat benda comel kat gambar tu..huhu



4. terbuka kepada lelaki dan perempuan yang belum berkahwin sahaja..
I'm still single...=)

5. kuiz ditutup pada pukul 12 tengah malam ini.
Done jawab kuiz at 6.50pm..huhu

duk korek2 gambar2 lame,  jumpa 1 gambar ni..
agak2 muka encik nakal cam ni kot kecik2...huhu
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ad dpt extra mark tak ni???haha

3 comments:

! Encik Nakal ! said...

hahahaha~~wkakakakakaa

nice entri dan jawapan

apa-apapun nantikan keputusannya

tq join~~wakakakaa

! Encik Nakal ! said...

hahaha..hahahaa

nice entri dan jawapan~~

apa-apapun tq coz join kuiz

nantikan keputusan

hakhakhak

..ika itu aku.. said...

@! Encik Nakal !
sekali 2 tuan punye kuiz rply...agaga
jgn kck hati yg gmbr tu..hikhik